Deria Rasa
Lidah ialah organ deria rasa yang peka terhadap rasa. Perhatikan lidah anda di cermin . Adakah anda dapat melihat bonggol-bonggol kecil pada permukaan lidah? Bonggol-bonggol kecil ini ialah tunas rasa. Kumpulan sel yang terdapat dalam tunas rasa dan peka terhadap rasa disebut reseptor rasa . Terdapat 5 jenis reseptor rasa yang masing-masing peka terhadap rasa manis, masin, masam, umami dan pahit.
Proses mengesan rasa oleh lidah manusia
Rasa makanan hanya dapat dikesan apabila makanan tersebut berada dalam bentuk cecair (liquid form).
Apabila makanan dimakan, air liur (saliva) dirembeskan di dalam mulut untuk melarutkan makanan.
Makanan yang telah dilarutkan akan merangsang tunas rasa (taste buds) untuk mencetuskan impuls.
Impuls tersebut akan dihantar ke otak melalui sistem saraf untuk ditafsirkan sebagai rasa.
Rasa lazat sesuatu makanan itu dihasilkan oleh kombinasi kesemua empat jenis rasa (tastes).
Hubungan antara deria bau (sense of smell) dan deria rasa (sense of taste):
Rongga hidung dan rongga mulut adalah bersambung. Jadi, deria rasa dan deria bau adalah saling berkaitan.
Apabila seseorang menghidap selsema, selera makannya akan berkurang kerana hidungnya tersumbat dengan lendir / mukus (mucus).
Mukus akan menyebabkan sel-sel deria bau kurang dirangsang oleh bau makanan. Oleh itu, selera makan seseorang penghidap selesema itu akan berkurangan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan